Noortest looduseentusiastidest said üleöö leiutajad

Kui põlvalane Elari Pilt tuli ideele «panna kaladele rattad alla», naeris elukaaslane Tähti Tobreluts ta esiti välja. Ometi koguvad nad nüüd kolm aastat hiljem populaarsust seadmega, mida maailm pole ilmselt varem näinud.
«Algul lihtsalt naersin, aga tegelikult oli see maailma parim mõte,» rääkis elukaaslasega mobiilset kalaturismiteenust pakkuv Tobreluts. Toona vastselt kalakasvatuse magistrikraadi omandanud naine võttis koos mehega vastu otsuse tegeleda elus edaspidi ainult sellega, mis neile meeldib ning mida nad kõige paremini oskavad.
Sooviti ühildada Pildi metsanduse ja ehitamise kirg ning põimida see Tobrelutsu huviga kalaturismi valdkonnas. Teisi ettevõtteid aga kopeerida ei soovitud ning nii asusid nad otsima oma nišši. Peatselt sündis ennekuulmatu idee teha kalad mobiilseks ning anda ettevõtmisele nimi KalaTäht.
Mõte pandi ootele

«Kala on spetsiaalses transpordimahutis, mis asub platvormhaagisel. Klient saab kala ise kinni püüda, saak uimastatakse humaansel viisil ja küpsetatakse kaasaskantavas suitsuahjus,» selgitas Tobreluts teenuse tööpõhimõtet.
«KalaTäht ei sündinud sugugi üleöö, vaid küpses omajagu. Ideest teostuseni läks kolm aastat,» meenutas Tobreluts. Kaks aastat tagasi asutasid elukaaslased täispuidust mööbli valmistamisega tegeleva firma Kaarupuu OÜ. Ettevõtjad soetasid tööstushoone, rajasid vajaliku seadmepargi, panid puidutöö käima ning alustasid alles aasta hiljem keskendumist liikuva kalaakvaariumi rajamisele.
Tobreluts asus taotlema veterinaar- ja toiduameti luba ning läbis ka projektikirjutamise koolituse, et saada ettevõtmisele vajalik rahastus. Sel kevadel saadigi kalaturismi hoogustamiseks toetust Euroopa Liidu Leaderi programmist. «Otsus, et saame toetust, andis meile palju jõudu juurde,» tõdes naine.

Algas kibe töö

Tobrelutsul ja Pildil oli algusest peale olemas ettekujutus akvaariumi üldisest olemusest ning turgu uurides sai peagi ka selgeks, et peamiselt hakkavad nad pakkuma vääriskalaks peetavat vikerforelli. Tuli hakata akvaariumi ja köögisüsteemi välja arendama viisil, mis pakuks rahvale kvaliteetset teenust ning tagaks samal ajal kalade heaolu.
«Igaüks sellega hakkama ei saa, natuke peab ikkagi kalabioloogiat tundma. Mulle on väga oluline, et forellid on kasvatatud neile omastes optimaalsetes tingimustes: veekeskkonnas on stabiilselt jahe temperatuurivahemik, vesi on selge ja hapnikusisaldus vees on forellile sobivalt kõrge,» rääkis spetsialist Tobreluts.
Parimate maitseelamuste pakkumiseks lõi Pilt mobiilse köögi, milles on olemas nii vesi kui ka suitsuahi. Akvaariumist kala püüdnud külalisteni tuuakse seega lepasuitsu käes valminud värske liha. «Teeme klassikalist, täiesti vana kooli asja,» tundis naine uhkust.

Tagasiside üllatas

Aastaid tiigiturismi ettevõtetes kalameistrina töötades on Tobreluts enda sõnul õppinud nägema, mis on kliendile oluline. «Klient tahab kala näha, püüdes kindlasti saagi kätte saada ning seejärel süüa ja nautida kalaelamust teadmisega, et see on ülivärske, kvaliteetne ja kodumaise päritoluga,» ütles ta.
Juuli keskpaigas avatuks kuulutatud KalaTäht on siiani käinud kalastus- ja toidu-elamust pakkumas Taevaskojas, Hauka laadal ning mitmel festivalil.
«Inimesed on meid siiani ülisoojalt vastu võtnud: lausa üllatav. Läksime sisuliselt olematu reklaamiga Taevaskotta turgu testima ning juba siis läks väga hästi. Välismaalased on olnud ülivaimustuses sellest, et säärane asi üldse reaalselt võimalik on,» rääkis Tobreluts üllatusena tulnud edust.
Kalaturismi propageerijatel on plaanis tegevust tasapisi laiendada ning asuda teenust osutama nii pulmades, suur-üritustel, firmapidudel kui ka sünnipäevadel.
«Tulevikuväljavaated on helged, aga võtame üks samm korraga,» naeris Tähti Tobreluts.

Lugu ilmus 2019a augustis Lõuna-Eesti Postimehes

Autor: Kevin Koik,  suvereporter